Cloud Counselling

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Ellis de Wit

Emigratie: verlies van het vertrouwde.

Je koffers zijn gepakt. Het is tijd voor je volgende avontuur. Tijd voor een nieuw doel, een vreemd land, een totaal ander leven; je hebt er zin in en bent klaar om te gaan. Maar je hebt nooit stilgestaan bij het verdriet dat komt kijken bij emigratie. Althans, ik niet.


In 2017 maakte ik de grote oversteek van Nederland naar Australië, en in 2019 verhuisde ik naar Engeland. Een fantastisch avontuur, maar tegelijkertijd een heftige achtbaan van hoogte- en dieptepunten. Vooral tijdens periodes van verdriet en verlies, realiseerde ik me hoe ontzettend ver mijn dierbaren bij me vandaan waren. Mijn ‘support system’ was compleet veranderd. Door het tijdsverschil was ik wakker wanneer mijn familie en vrienden sliepen, en andersom. Hierdoor werd het nog moeilijker om elkaar te spreken. Als ik hierop terugkijk, had ik graag gewild dat iemand mij verteld had over de gevoelens die je kunt ervaren wanneer je naar het buitenland verhuist.


Veel mensen gaan er vanuit dat het verdriet wel mee zal vallen, omdat het jouw eigen keuze is om te emigreren. Maar niets is minder waar. Verdriet komt vaak voor en wordt nog vaker onderschat. Het komt niet bij iedereen op hetzelfde moment of in dezelfde mate. Soms komt verdriet na een paar weken of maanden om de hoek kijken. Bij anderen gebeurt dit pas na een bepaalde gebeurtenis, wanneer je tijd hebt gehad om tot rust te komen en je gevoelens op een rijtje te zetten. Je gaat nadenken over de dingen die je hebt opgegeven; je dagelijkse routine, de feestdagen, je oude baan, vrienden, familie of zelfs kleine dingen zoals je vertrouwde supermarkt.


Een expat worden is niet altijd makkelijk. Je moet nieuwe vrienden maken, een baan vinden en daar je draai vinden, een vreemde taal leren, je aanpassen aan de lokale gebruiken en wie weet zit je wel thuis terwijl je partner aan het werk is. Eenzaamheid, heimwee en twijfels zijn veelvoorkomende emoties in deze situatie. Emigratie is een achtbaan van emoties en het is volkomen normaal om deze verschillende gevoelens en gedachtes te ervaren.


Deze worden veroorzaakt door je hersenen, die hun best doen om alles wat er gebeurt een plekje te geven. Verdriet is een natuurlijke en vooral gezonde manier om je aan te passen aan je nieuwe leven. Wees je ervan bewust dat er pieken en dalen komen kijken bij het verhuizen naar een ander land. Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd. Wil je praten over jouw ervaringen met emigratie en verdriet? Voel je vrij om contact met mij op te nemen.