Cloud Counselling

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Ellis de Wit

Hoe counselling jou door vruchtbaarheidsbehandelingen heen helpt.

In een ideale wereld zou psychologische hulp beschikbaar zijn voor iedereen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Helaas is dat niet altijd de standaard.


Naar mijn mening zou mentale steun meegenomen moeten worden bij iedere vruchtbaarheidsbehandeling. Wanneer jij en je partner besluiten dit proces in te gaan, gaat er een hele wereld voor jullie open. Een compleet nieuwe wereld, om precies te zijn.


Een vruchtbaarheidsbehandeling vergt veel van jou en je partner. Doordat je veel in het ziekenhuis of de kliniek te vinden bent, zul je vaker afwezig zijn op je werk. Het is niet gek dat je je afvraagt hoe je dit met je baas kunt bespreken, of wat je moet zeggen wanneer je collega’s vragen waar je bent. De behandeling maakt een groot deel van je leven uit.


Ook het effect van medicijnen en injecties moet niet onderschat worden. Bij ieder medicijn komen bijwerkingen kijken, zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn, opvliegers en ga zo maar door. Daarnaast kan het betekenen dat jij of je partner zelf deze injecties moet zetten. Verder is er een risico op meerlingen en zijn er diverse belangrijke beslissingen die jullie samen moeten nemen. Dit is niet altijd gemakkelijk.


Emoties als hoop, teleurstelling en stress zijn normaal in dit proces. Iedere behandeling geeft je nieuwe hoop, maar een mislukte poging brengt teleurstelling met zich mee. Seksuele gemeenschap wordt voortaan een geplande activiteit met zwangerschap als doel, waarbij de focus op intimiteit en genot vaak verloren gaat. Dit kan een stressvolle periode zijn.


Over het algemeen zijn vruchtbaarheidsbehandelingen oncontroleerbaar en vooral onvoorspelbaar. Door de hoge stresslevels die hierbij komen kijken, is psychologische hulp sterk aan te raden. Idealiter begin je met counselling voordat de fysieke behandeling van start gaat. Counselling kan jou en je partner op zoveel verschillende manieren door deze periode heen helpen. Het helpt je bijvoorbeeld omgaan met gevoelens van hoop en verlies. Wil je meer weten over hoe ik jou en je partner bij kan staan, neem dan gerust contact met mij op.