Cloud Counselling

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Ellis de Wit

Hoe een dagboek jou kan helpen tijdens je rouwproces.

Een dagboek kan een prettig hulpmiddel zijn tijdens periodes van rouw en verlies. Op zulke momenten helpt schrijven jou om dichter bij je gevoelens en gedachten te staan. Het komt vaak voor dat je wat chaotisch wordt en het moeilijk vindt om helder na te denken. Het bijhouden van een dagboek helpt jou om dingen op een rijtje te zetten, zonder het gevoel te hebben dat je veroordeeld wordt.


Dit klinkt moeilijker en groter dan het is. Het hoeft echt geen dagboek te zijn met een mooi printje, en je hoeft al helemaal geen goede schrijver te zijn. Het enige wat je nodig hebt, zijn je gedachten, gevoelens en pen en papier. Schrijf je liever via een app of je computer? Geen probleem, het gaat om jouw gevoelens. Wanneer je iets op papier hebt staan, kan het fijn zijn om je geschreven verhaal met iemand te delen. Anderen voelen zich er prettiger bij om alles voor zichzelf te houden. Ook dat is helemaal prima; er is geen goed of fout.


Heb je de behoefte om je gevoelens van je af te schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hierbij geef ik graag wat tips om je op weg te helpen.


1) Creëer een vast moment Een dagboek bijhouden werkt het best wanneer je dagelijks schrijft, al is het maar een paar minuutjes. Probeer een vast moment te kiezen, maar wees ook niet te hard voor jezelf wanneer het een keer niet lukt. Het schrijven moet jou helpen je gevoelens op een rijtje te zetten, niet om nog een extra stressfactor aan je leven toe te voegen.


2) Oordeel niet over wat je schrijft

Alles kan en alles mag. Schrijf alles op wat jij wilt. Het hoeft niet in een mooi handschrift, perfect lopende zinnen of een bepaalde structuur. Het doel is om dichtbij jezelf te staan en te doen wat goed voelt voor jou.


3) Gebruik je dagboek om ‘trends & triggers’ te ontdekken

Wanneer je al een tijdje aan het schrijven bent, ontdek je soms bepaalde patronen in je gevoel. Je voelt je bijvoorbeeld verdrietig wanneer een voorwerp je herinnert aan de persoon die je mist. Of je voelt je slechter aan het begin dan aan het eind van de dag. Het ontdekken van deze triggers kan jou veel leren over dingen die je beter of juist slechter laten voelen. Vervolgens kun je op zoek gaan naar manieren die je helpen omgaan met deze triggers en de gevoelens die ze losmaken.


Al met al kan het bijhouden van een dagboek je helpen tijdens je rouwproces. Heb je hulp nodig bij het verder ontdekken van je gevoelens? Neem dan gerust contact met me op.