Cloud Counselling

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • Ellis de Wit

Verdriet na de diagnose ‘onvruchtbaar’.

Jij en je partner proberen al een tijdje zwanger te worden, maar tot op heden zonder succes. Je hebt besloten naar een specialist te gaan, en na een aantal medische tests krijg je de diagnose: je lijdt aan een medische aandoening die onvruchtbaarheid veroorzaakt. Bij vrouwen kan dit diverse oorzaken hebben, zoals PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), endometriose en HA (hypothalamic amenorrhea). Dit zijn slechts enkele voorbeelden van aandoeningen die onvruchtbaarheid bij vrouwen veroorzaken. Jouw medische situatie staat in de weg van de droom die jij en je partner samen hebben; een eigen kindje.

Wanneer je deze diagnose krijgt, veroorzaakt dit een hoop onrust in je hoofd. Dit komt onder andere doordat onvruchtbaarheid verschillende vormen van rouw met zich meebrengt. Na de diagnose kun je diverse emoties ervaren, zoals shock, gevoelloosheid, ongeloof, verdriet, woede en schuldgevoel. Soms zelfs opluchting, omdat je eindelijk weet wat er aan de hand is. Ook dat is normaal.


Soms zijn het niet alleen emoties die je ervaart, maar ook een compleet ander zelfbeeld. Je voelt je minder vrouwelijk of twijfelt aan je identiteit. Het is dan ontzettend belangrijk om deze gevoelens en gedachtes met je partner te delen. Voor jullie allebei is het fijn dat hij of zij van bijvoorbeeld jouw veranderde zelfvertrouwen en lichaamsbeeld op de hoogte is.


Wanneer je al een tijdje probeert zwanger te worden, of altijd al een kinderwens hebt gehad, heb je vast vaak gefantaseerd over jouw leven met een baby. Hoe het je leven zou veranderen, je relaties, en hoe jij zou zijn als moeder. Deze gedachten creëren onbewust een emotionele band met een kindje. Daarom is het absoluut niet gek dat je emoties hoog oplopen over een kindje dat nog niet eens verwekt is.

Ook het gevoel dat je de controle verliest komt veel voor. Misschien denk je dat je geen controle meer hebt over je leven, dromen, lichaam en relatie. Maar over een bepaald deel van je leven heb je wel degelijk controle. Denk bijvoorbeeld aan je baan, woonplaats en of je een vruchtbaarheidsbehandeling wilt ondergaan, of een ander pad bewandelt om een gezin te stichten.

Het verlies van vruchtbaarheid of rouw vanwege een kindje dat nog niet verwekt is, is vaak onzichtbaar of wordt niet herkend door de maatschappij. Dit houdt voor jou in dat het vaak een verzwegen verlies is, dat niet iedereen zal begrijpen. Toch is het belangrijk om een support system te hebben waar je op terug kunt vallen, zodat je je emoties en gevoelens bij hen kwijt kunt. Dit kan bijvoorbeeld een goede vriend(in) zijn, een familielid of een ander persoon die je vertrouwt. Of als je graag wilt praten met een counselor over je gevoelens en de invloed die de diagnose op jou heeft gehad, neem dan gerust contact met mij op.